Dossziék Választás 2010 Készülődés

Készülődés

Megkezdődött a készülődés a választásokra. Érdemes tisztába lenni a játékszabályokkal. Röviden összefogaltuk a jogszabály adta kereteket, időpontokat, összegyűjtendő kopogtatócédulák számát. Közben keressük a jelölteket is.

A köztársasági elnök október 3-ára tűzte ki a választásokat. Szavazni ismét vasárnap lehet, úgyhogy az őszi hétvégék tervezésénél ezt is célszerű figyelembe venni - persze ha élni kívánunk szavazati jogunkkal.

Idén változott a választások kereteit meghatározó jogszabály, néhány fontos elem módosult. Egy Pécel nagyságú városban három szavazólapon szavazunk. Egyrészt megjelölünk egy számunkra szimpatikus polgármesterjelöltet, aztán megjelölünk egy szívünkhöz közel álló képviselőjelöltet. A leadott töredékszavazatokat majd listán összesítik, és a listát állítani tudó pártok még három embert vihetnek a hátukon a testületbe. Végül egy harmadik lapon megmondhatjuk, hogy mely párt jelöltjeit kívánjuk látni a számunkra oly távoli megyei testületben.

Pécelen nyolc egyéni választókerületet kellett kijelölni (az utcák leosztásáról korábban írtunk). Ez kevesebb mint négy évvel ezelőtt volt. Listát az állíthat, aki a választókerületek több mint felében tud jelöltet állítani. Pécelen 5 jelöltet kell állítani, azaz 5 jelöltre való ajánlószelvényt kell összegyűjteni ahhoz, hogy pártja felkerülhessen a listára. Listáról három képviselő kerülhet a testületbe. Összesen tehát a korábbi 17-ről 11-re csökken a városatyák száma.

Az ajánlószelvények gyűjtésére most a szokottnál kevesebb idő van és többet is kell gyűjteni. Egy polgármesterjelöltnek a választásra jogosultak legalább 2 százalékától kell kopogtatócédulát szereznie ahhoz, hogy rajtvonalhoz álljon. A valasztas.hu adatai szerint 11342 választásra jogosult polgár él Pécelen, ennek 2 százaléka 226, de a jogszabály minimum 300-át vár el. A képviselőknek kerületenként az ottani választók 1 százalékától kell támogató aláírásokat szerezni. Az ajánlószelvényeket augusztus 16 és 19. között postázzák és szeptember 3. 16:00 óráig kell leadni. A listát szeptember 6. 16:00 óráig kell felvillantani. Augusztus végén tehát - az eddigi jelölt-aspiránsok és az elosztható kopogtatócédulák számát áttekintve - aktív cédulagyűjtés várható. 

A hivatalos kampány október 2. éjfélig tart. Október 3-án 0 órától már nem lehet felelőtlenül írogatni, nyilvánosan kurjongatni. Este héttől aztán izgulhatunk, hogy sikerül-e lezárni a kampánycsendet vagy éjszakába nyúló, összekacsintós hosszú hallgatás következik. Aki szeretne éjszakába nyúló élményeket szerezni, az még jelentkezhet szavazatszámlálónak.

Folyamatosan keressük a polgármester-jelölteket hogy kiderüljön, a fórumban elhangzó nevek közül ki kíván valóban indulni. Hamarosan beszámolunk az eredményekről. Izgulja végig a választásokig tartó utolsó hónapokat a pecelinfo-val.