Dossziék Választás 2010 Nyertesek és vesztesek

Nyertesek és vesztesek

Valami különös perverz hajlam arra vitt minket, hogy összegyűjtsük a valasztas.hu -n elérhető, Pécelre vonatkozó adatokat egy excel táblázatba. Csodálatos dolgokat találtunk, vájkáljon velünk együtt a múltban.

Az első meglepetés akkor ért minket, amikor megszámoltuk az indulókat. 1998-ban 123, 2002-ben 106, 2006-ban 87 péceli indult a képviselőségért. Soha nem gondoltuk volna, hogy ennyi ember vállalkozik a megmérettetésre. Igaz, hogy ebből az összesen 316 jelöltből 181-en csak egyszer próbálkoztak. A többiek viszont kétszer vagy háromszor is megméretteték magukat az elmúlt három választás során. Négyen mindháromszor nekiindultak, de nem kerültek be a testületbe (Bodó László, Farkas József, Humli Lajos, Skultéti Gyula).

Vannak persze örök nyertesek is. Az 5. választókerületben Tesánszki János (eleinte Pécel Baráti Kör, majd független), a 10. választókerületben pedig Teleki Gyula (Péceli Közérdekű Egyesület) mindhárom előző választáson tarolt. Mint ismert a választókerületeket most újra kellett rajzolni, már csak nyolc darab maradt, kíváncsiak vagyunk hogy sikerül-e a testületi tagságot hozó szereplés az új lehatárolások mellett is. Nagy öregnek számít még Puskás Ferenc, aki mindhárom vizsgált ciklusban tagja volt a testületnek. Puskás úr 2006-ban listáról és nem a választókerületből került a város vezetésébe.

A polgármesteri székért tizenkét éve öten, nyolc éve heten, négy éve pedig négyen küzdöttek meg. Mint ismeretes 1990 és 1998 között Teleki Gyula SZDSZ mezben vezette a várost, 1998-ban Márkus János a Péceli Baráti Kör és a Független Kisgazdapárt támogatásával kapott felhatalmazást a választóktól, míg 2002-ben és 2006-ban Benkovics Gyula MSZP és SZDSZ színekben foglalhatott helyet a polgármesteri székben (2002-ben a Független Polgári Szövetség támogatását isélvezte Benkovics úr).

Márkus János és Teleki Gyula mindhárom előző választáson indult a polgármesteri székért. Új nevek négy évvel ezelőtt nem nagyon bukkantak fel, a polgármesterségért Teleki Gyula, Márkus János, Kuszák Róbert és Benkovics Gyula vívott ádáz küzdelmet. A szavazatok jobban megoszlottak mint a korábbi választásokon. Benkovics Gyula 38 százalékkal nyert, de az őt követő három jelölt, nem nagy szorással a 17-23 százalékos sávban mozgott.

A pártformációk egzotikus kavalkádjának olvasása ha lehet még nagyobb meglepetést okozott. Az országos politikából jól ismert, vagy időközben eltűnt nagyvadak mellett ilyen, a választások alkalmával felbukkanó nevekbe futottunk: 5000 év Egyesület, Fáy András Gazdakör, Pécelért Baráti Kör, Családi Szövetség, Létminimum Alatt Élők Társasága vagy a lényegretörő Pécel Lakosságáért. A Péceli Közérdekű Egyesület neve szintén csak a választások alkalmával bukkant fel. Meg kell jegyezni, hogy a Pécelért Baráti Kör és a Péceli Közérdekű Egyesület mindhárom választáson szerepelt illetve állított jelöltet, a többiek rövidebb időre - a Pécel Lakosságáért formáció például csak egyetlen választáson - tudták felmutatni magukat.

Az idei szezon már most hozott fel új neveket, kíváncsian várjuk, hogy az ajánlószelvények összegyűjtése után, a listaállítási versenyben kik és hányan állhatnak hivatalosan is a rajtvonalra. 

A teljes lista pdf formátumban itt letölthető.