Dossziék Választás 2010 Két szék, két szavazat?

Két szék, két szavazat?

Többekben is felmerülhetett a kérdés, hogy mi történik akkor ha egy jelölt polgármesteri és képviselői pozíciót is szerez. A vasárnapi választások után már egyértelmű, hogy Szöllősi Ferenc nyert mint polgármester és nyert az 5. választókerületben is. Hogy is szavazhat most a testületben?

A kérdéssel megkerestük a Helyi Választási Irodát, neten is bogarásztunk és - szokásos fordulattal élve - "magát megnevezni nem kívánó" politológussal is sikerült beszélni. A Helyi Választási Irodától azt a választ kaptuk, hogy Szöllősinek "lehetősége van, hogy polgármester és egyéni képviselő is legyen egyszerre - de természetesen csak egy szavazata van így is."

Ezzel viszont "elveszik" egy szavazat, hiszen bár Szöllősi Ferenc két "helyen" is ül egyszerre, szavazni mégsem 11+1 ember fog, hanem "csak" 11. A vonatkozó törvény lehetőséget ad arra, hogy a jelölt visszalépjen a képviselőségtől (nem lenne életszerű a polgármesterségtől való visszalépés), de ekkor új, időközi választást kell kiírni.

A mostani állás szerint 6 független, 2 Mszp-s, 2 Fidesz-es és 1 Jobbikos van a testületben. Ha Szöllősi eggyel akarja növelni a függetlenek számát, akkor visszalép és időközi választásokat írnak ki, az 5. választókerületben pedig állít egy erős jelöltet.